nattskräck?

Jag läser en bok som heter Hjälp ditt barn att sova bättre, skriven av Heather Welford. Jag vill läsa på lite om mardrömmar eftersom vincent vid upprepade tillfällen har vaknat på nätterna och varit helt hysterisk. Jag hittade något i boken som kallas Nattskräck - Intensiva men kortvariga skräckkänslor på natten är vanligare hos något äldre barn. De brukar förekomma upp till tolvårsåldern, men kan även drabba vuxna. Nattskräcken kommer under perioder av djupsömn, de vill säga icke-REM-sömn, och barnet förefaller genomgå en fruktansvärt skrämmande upplevelse. Han sitter upp i sängen och skriker, och han kan till och med kliva upp och röra sig i rummet. Ögonen är öppna, men han är inte vaken. Hela episoden varar inte mer än någon minut och barnet har ofta inget minne av den nästa dag. Precis allt stämmer in på Vincent. Jag vet faktiskt inte om jag hört om nattskräck förut, men det känns ju skönt att kunna läsa om det och få en förklaring.

Så kan du hjälpa honom - Väck inte barnet, men om nattskräcken pågår mer än några sekunder bör du gå in till honom för att se till så att han inte går upp och gör sig illa på något sätt. Om han är uppe och rör sig i rummet så led honom försiktigt tillbaka till sängen och sitt kvar hos honom till han lugnat sig. Om situationen upprepas ofta bor du försöka ändra barnets sovvanor. Skriv upp vilka tider nattskräcken kommer, och se om det verkar finnas ett mönster. Om du vet vilken tid de förmodligen kommer attt inträffa så väck honom tio minuter innan dess och håll honom vaken en stund. På så sätt förändrar du rytmen i perioderna av REM- respektive icke REM-sömn, och det kan räcka för att bryta mönstret. En del barn sover oroligt just före en attack av nattskräck. Om man märker det så kan man kanske väcka dem vid rätt tillfälle och på så sätt undvika en ny episod. En sådan förskjutning kan ibland också räcka för att ändra frekvensen på anfallen. Om situationen inte har börjat förbättras inom några veckor bör du söka hjälp, men i de flesta fall slutar attackarna utan att man någonsin får veta vad som orsakade dem. Det finns heller ingen anledning att tro att det påverkar barnet på längre sikt.

Jag försöker tänka igenom barnens kvällsrutiner, som vi faktiskt har kommit tillrätta med nu. Jag ser inget problem med dem.. Våra kvällar ser ofta ut på precis samma sätt. Vi kommer hem från dagis, barnen leker eller sitter med i köket och skriver/ritar/pysslar medan jag lagar middagen. Efter maten duschar dom, sen är det tandborstning och pyamas. Sedan blir det ofast bollibompa och efter det stoppar jag om dem i sängen och läser antingen en saga för dem, eller så lyssnar de på CD-saga, eller både och. Sen somnar de. Jag kan inte förstå vad som skulle kunna vara orsaken förutom förändringen med flytten den senaste tiden. Men som sagt, det står ju klart och tydligt att man oftast inte ens får veta orsaken till attackerna. Jag får väl leva med det helt enkelt. Jag vet iaf att Vincent inte kommer ihåg något dagen efter när han haft en attack (attack låter så otäckt, men det beskriver nog på det bästa sättet i det här fallet) för jag brukar alltid fråga honom.
Något mönster kan jag inte se. Det sker på olika tidpunkter och i ojämna perioder. Det är helt klart obehagligt, men så länge Vincent inte tar någon skada av det får vi stå ut och om det fortsätter så får jag gå vidare med det.

Är det någon som har erfarenhet av nattskräck? Isf får ni gärna höra av er och berätta!

Postat av: Anonym

Hej! Obehagligt med "nattskräck" har också läst om det nyss faktiskt och även hört om det förr. Dylan har inte riktigt haft så men också lite mardrömmar.Han har vaknat till och sagt ni lämnade mig och körde iväg eller ni glömde mig ute m.m. Tips: kolla igenom barnens filmer så ingen är lite för läskig för tillfället. Dom börjar ju få rädslor i den här åldern. För att bli lämnade eller mörker eller spöken. just nu med halloween som kan vara svårt att förstå för dom små och då bearbetar dom det på sitt sätt med rädsla i drömmar. Hoppas verkligen det går över snart. Annars får du sätta upp dina små jesus bilder vid hans säng hälsar dennis ;)KRAM till er!

2009-11-06 @ 22:45:45

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: