Repris på akuten

Igår hamnade vi på akuten ännu en gång. Vincent hade konstiga utslag på benen, jag har aldrig sett något liknande. Sedan svullnade benen upp så mycket att han knappt kunde gå. Han hade jätteont. Än en gång fick vi sitta och vänta och vänta och vänta, innan doktorn tillslut kom. Det har nu konstaterats att Vincent har en sjukdom som heter Henoch-Schönleins purpura. Det är en inflammation i blodkärlen och dom konstiga utslagen är alltså små blödningar. Vi fick åka hem inatt efter att de kommit på vad det var för sjukdom. (Synd att de inte kunde komma på det lite tidigare bara, när vi var på akuten för första gången!) Jag tror inte vi somnade förrän vid halv 2, och sedan var vi tillbaka på sjukhuset kl. 08.15 imorse. De tog prover och vi fick träffa en ny läkare. Proverna var bra och läkaren var positiv. Vincent tyckte inte det var kul att bli stucken i fingret. Första gången gick bra, och andra men tredje gången då krävdes det en hel del övertalning och muta innan det blev ett sista stick. Efter lunchtid fick vi äntligen åka hem.


Definition

Skada på blodkärlens inre skikt.

Orsak(-er)

Immunologiska mekanismer med inflammation i blodkärlen och där kroppen bildar antikroppar som i sin tur orsakats av att främmande ämnen t ex en infektion eller läkemedel kommit in i kroppen.

Uppträder hos barn i 4–10 års ålder, 1–2 veckor efter infektion i övre luftvägarna.

Symtom

Till en början feber och allmän sjukdomskänsla efter det att patienten haft en övre luftvägsinfektion. Därefter uppträder utslag i huden - rodnade, punktformiga, millimeterstora hudblödningar. De finns särskilt på sätet och på underbenens framsida, ofta lika på båda benen.

I lederna uppstår smärta och svullnader. Även ansikte, händer, fötter och pungen hos pojkar kan svullna.

Buksmärtor förekommer, liksom svart avföring. Njurarna kan eventuellt påverkas, med blod i urinen och njurinflammation som följd.

www.fass.se


Jag hade aldrig hört talas om den här sjukdomen innan och vad jag förstår så är den rätt ovanlig. Läkaren säger att den är ofarlig så länge den inte sprider sig till njurarna. Jag hoppas att vi slipper det! Men det är viktigt att gå på kontroller så de följande 6 veckorna kommer vi få lämna urinprov på barnkliniken. Sedan kommer man följa upp om några månader igen. Det finns inte så mycket man kan göra i det här stadiet, annat än att ge alvedon mot svullnaden. Víncent har haft väldigt ont i lederna och ibland har han inte kunnat stödja på benen för att han har haft så ont. Han har nu en inflammerad fotled pga sjukdomen. Det svåra är att det nästan kan vända från timme till timme. Ena timmen har han inte ont och kan springa runt och andra timmen kan han inte gå. Därför är det självklart viktigt att han tar det lugnt och inte springer runt och ramlar och slår sig (som alltid annars), men det är ju nästan omöjligt att få en 5åring att hålla sig lugn.

Jag har känt mig ganska lugn med allt det här, men sedan började jag googla och då uppstår det många frågetecken och jag blir så klart orolig. Det kanske var dumt att googla, men jag kan inte låta bli. En del barn kan bli friska på bara några veckor medan det kan ta år för andra. Det kan även komma och gå i perioder. Jag är glad att jag läser på distans nu i sommar iaf. Nu vet vi inte hur sommaren blir, men vi ska inte ta ut något i förskott. När han har haft som ondast har jag fått bära honom. Usch, det gör ont i hjärtat och en 5åring sen som inte kan gå är ju inte heller det lättaste. Jag får förse min son med tv-spel, filmer och böcker och hoppas på att vi blir friska snart! (Om någon vill låna ut barnfilmer så lånar vi gärna! :)

På måndag ska vi tillbaka till barnkliniken och lämna urinprov. Jag håller tummarna för att det går bra! ♥

Ikväll lät vi oss iaf svepas med i den historiska bröllopsyran på tv och det var rätt skönt att bara få ligga på soffan. De senaste dygnen har gett alldeles för lite sömn och alldeles för mycket kaos så jag känner mig lite sliten nu.


--------------------------------------------------

Är det någon som har erfarenhet av Henoch-Schönleins purpura?

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: