Vinnaren av ett ångstrykjärn från Tefal

Grattis Elin! Och God Jul! Ditt strykjärnsrim är i världsklass! 

"Detta järn, är verkligen modern. Helt odramatiskt, åker sladden in automatiskt. Olycka kringgås, med ett säkerhetslås. Så när du nu ska stryka, börjar det aldrig ryka. En bra pinal, av märket Tefal, som snabbt blir sval. Du hinner inte bli less, för den gör allt i express, med finess, och du slipper stress. Efter denna jul, blir strykning kul."
Jättekul att så många var med och tävlade. Och så duktiga! Hade velat posta ångstrykjärn till er alla!

Av alla dessa fynd..


Av alla dessa konstiga saker som barnen hittar och släpar hem så är nog det här det sjukaste! 

Ett fin fynd, tycker Vilja. Direkt från skolskogen! Mamman fick en chock när hon öppnade ryggsäcken. 


Tävla om ett ångstrykjärn från Tefal! Happy christmas :)

Gissa hur grymt det här strykjärnet är? Ett ångstrykjärn vid namn Tefal Pro Express. Det ser ut som ett rymdskepp och beter sig utomjordiskt bra! Jag erkänner, jag är dålig på att stryka.  Har inte tålamodet. Men med det här järnet går det snabbt och det är kul! ((Hoppas sambon aldrig läser detta)) 

En av de bästa sakerna tycker jag är säkerhetslåset. Det behövs i en stressad barnfamilj! Och sladden som dras in automatiskt a'la dammsugarsladd är en sån där fantastiskt funktion som man inte visste att man saknade förrän man hade den! 

Men nu är det inte bara jag ska som ska få ta del av det här utan också ni! Se det som en tidig julklapp som kan underlätta er vardag.

För att vinna ett ångstrykjärnet Tefal Pro Express (värde ca. 3000 kr) så ska du i en kommentar dela med dig av ditt bästa julrim på strykjärnet! Vinnaren utses på torsdag 19/12. 

Och var nu extra snäll (i jultider och allt) och dela med dig av tävlingen! 


När familjen behöver mig

När familjen behöver mig så får bloggen stå åt sidan. Det är jag inte ledsen för. Att fördela min tid på bästa möjliga sätt är och förblir ett ständigt mål. 

Julen stundar. Vi har redan hunnit med att fira Lillejul här. För sedan sprids vi ut åt olika håll och kanter. Välkommen till den nya familjen och allt som följer med den. Kärnfamiljen i all ära men på det här sättet blir det i alla fall aldrig tråkigt. Omväxling förnöjer. 

Hur som haver. Julen och familjen. Det går hand i hand och på något sätt tror jag att kärnfamiljen hamnar i fokus en hel del. Det är uppvisningar och andra sammankomster som föräldrar förväntas vara med på. Mammor och pappor som bor under samma tak gör sig synliga och föräldrars frånvaro gör sin påmind.

Mina barn har en jobbig tid just nu. Jag vet inte vad som utlöser det men jag gissar att det är som ovan skrivet. Att deras pappa bor i ett annat land och finns där ibland 
är något som de kommer att få lära sig att leva med. Jag kan kramas. Finnas där. Röja skuldkänslorna. Jag kan ta hjälp. Men jag kommer aldrig kunna fylla papparollen. Jag känner att jag står jävligt maktlös i detta. 

Mitt i allt det här är det en av de mysigaste men också jobbigaste stunderna i skol- och lärarvärlden. Terminsavslut. Och jag ska byta tjänst efter jul. Jag måste lämna ifrån mig den underbara klass som jag haft under hösten. Jag kommer istället att börja jobba som lärare för barn med autism. Bara det att tömma klassrummet.. Anar ni hur mycket man hinner samla på sig på en termin?

Min energi är slut för längesedan. Jag går inte ens på reserven längre. Jag går på envisheten. Det räcker veckan ut. Men när sambon ringer mitt i värsta hell hour: hämtningar, mathandlingar och leriga regnkläder under armen, och börjar babbla på om hur väl jag lyckats med gårdagens gryta som hamnat i dagens matlåda, ja..då bubblar det till lite i mig. Den bubblan är viktig när det dalar. 

Jao. Summan av kardemumman: livet är jobbigt just nu och jullovet har sällan varit så efterlängtat som nu. Just nu känns det som att jag valt helt rätt yrkesväg! 


Att älska eller hata julen?

Jag älskar julen! Är det konstigt? Det finns många som avskyr julen. Julen är en högtid som är mer djupt rotad som en familjetradition än  en fest för Jesus födelse. Kristendomens fotavtryck finns där utan tvekan. Men jag undrar hur många som firar jul just därför? Advent ankomst. Idag är det andra advent. Känner ni att ni förbereder er inför Jesus ankomst? Nä. Inte direkt va..

Julen är en ljuspunkt i den mörka vintern. En tid för eftertanke och tid för att rå om varandra. Dem vi håller av mest. En tid för att unna oss lite av den annars så frånvarande kvalitetstiden. Med risk för att låta skittöntig.. Men julen är kärlek för mig. Visst kan man träffas som familj och rå om varandra ÄNDÅ. Utan att det är jul. Men ärligt. Hur många gör det? Det är praktiskt med julen. 

Allt som hör till julen, ljus, gran, pepparkakor och julklappar. Det är sånt där extra plus i kanten som sätter guldkanten på den deppiga vintern. Det får inte gå till överdrift. Vi får inte konsumera på bekostnad av vad julen EGENTLIGEN handlar om. De här sakerna är bara grädden på moset. Och på något sätt är ju julen barnens högtid. Det är fantastiskt hur december månad kan vara något så magiskt för ett barn. Vi behöver alla lite magi i vårt liv. Ta inte död på det. Att jag själv är barnslig förtjust i överraskningar får väl vara min anledning till att jag är en sucker för julklapparna. Jag älskar framförallt att GE. Och då gäller inte alls ju dyrare desto bättre. Det ska vara personligt. Jag ser det lite som en sport att hitta personliga presenter till dem jag älskar. Här finns det ju många motargument. Men så länge man har råd? Jag bestämmer ju över mina pengar. Men presenter kan man ju ge ändå. Ja, men hur många gör det då? Det är som alla hjärtans dag-motståndarna. Kärlek är inte presenter! En ros kan du få ändå! Jag håller med. Men jag kan ändå tycka att det är trevligt med ett romantisk inslag i vardagens ekorrhjul. Det är praktiskt med en dag då vi garanterar romantiken. Jag står för det. Jag skulle kunna leva länge på en ros. Cheesy or not. Och om den där rosen kom ändå, fine! Men gör den det? 

Men allt slöseri på pengar då? Är det inte äckligt? När det finns de som inte har råd till mat för dagen. Ska vi lägga våra pengar på onödiga julklappar då och gynna vårt konsumtionssamhälle? Ja! Det ena behöver inte utesluta det andra. Julen är som sagt en tid för eftertanke och människor blir ofta mer givmilda. Är inte det konstigt? Trots att vi konsumerar. Men det här handlar ju inte bara om julen. Hur fördelar vi våra pengar resten av året? Hur mycket pengar spenderar vi på resor till Thailand? Cigaretter? Hur mycket pengar slösar vi inte på bensin när vi kan cykla istället? Hur mycket pengar bränner vi på EN krogrunda? Fredagsmyset? Säg mig att du spenderar dina pengar på endast nyttiga helgonförklarade saker och jag ger dig rätt att gnälla över julklappshandeln. 

Man kan inte hjälpa allt och alla. Men att på något sätt bidra? Det tycker jag är varje människas skyldighet. Jag skänker alltid pengar till Cancerfonden. Varje år. För det är ett hål att fylla som blivit viktigt för MIG. 

Jag förstår till viss del de som inte alls får samma känsla i kroppen när julen närmar sig. De som önskar att julen inte alls existerade på samma sätt som den gör för många. Även om jag själv inte känt det.  Jag är evigt tacksam för att växt upp i en Svensson-familj där mina barndomsjular varit som hämtade ur sagans värld. Vita, varma och glittrande. En strumpa och gröt är sällan så magiskt som vid jul. 

Men om man har rötterna i en trasig eller i alla fall kantstött barndom och familj? Om julen aldrig varit ett glädjeämne i ens barndom? Om det har handlat om bråk, fylla och misshandel? Jag förstår. Jag klandrar inte er. Men om ni blir vuxna och får egna barn så hoppas jag att ni för era barns skull har styrkan att bygga upp en värme kring julen. F.ö.r  e.r.a  b.a.r.n.s  s.k.u.l.l. 

Jag skulle önska ALLA barn en magisk jul. Alla barn som nu är vuxna. Alla barn som nu är barn. Alla barn som kommer bli. Av hela mitt hjärta önskar jag er december och magi. 

Skogskalaset


I helgen ägde den stora skogskalaset rum! Vilja var helnöjd. Alla barnen verkade nöjda. Milt väder. Skogsluft, grillade marshmallows, varm choklad, pepparkakor och bullar. Trekamp och skattjakt. Simple as that. Vi startade kalaset med att barnen delades in i fyra olika lag. Första grenen ut var hinderbana. Varje gren gav varje lag ett poäng. Varje poäng byttes sedan ut till en ledtråd i skattjakten. 

Efter första grenen fikade vi runt elden. Vilja öppnade presenter och lite fri lek. Andra  grenen bestod av Skogsshopping. Varje lag fick en handlingslista (det gällde att ha någon läskunnig i sitt lag) där minst fem saker skulle "shoppas" för att få poäng. 

Sista grenen var lite mer estetiskt lagd: skogskonst! Varje lag skulle tillsammans skapa en tavla med hjälp av naturmaterial. Jag använde små bitar av vaxduk för att skapa en inramning. 

Kalaset avslutade med skattjakt. Skatten bestod av små minipåsar med lite godis. Skumtomtar och polkagriskäpp. Påsarna gjorde vi av kaffefilter som vi dekorerade med vaxkrita och sedan knöt ihop med vanligt presentsnöre. 

Kalaset var som sagt väldigt uppskattat och inte alls så krävande. Skogen är stor. Vilja kunde bjuda hela klassen utan problem. Det enda som kostade var det som bjöds. Den här typen av kalas känns oerhört befriande. Jag tycker att det har blivit sådan press kring kalas. Den som har kalas på det största lek-och bussandes vinner. Typ. 

Det här är bevis för att det går att skapa ett grymt barnkalas med väldigt få medel! Hoppas att jag kan inspirera någon stressad kalasförälder där ute.. :) 

/Kalasmullemamman


Vilja bakade pepparkakorna själv! 

Och dekorerade kaffefilter a'la godispåsar själv.