Att älska eller hata julen?

Jag älskar julen! Är det konstigt? Det finns många som avskyr julen. Julen är en högtid som är mer djupt rotad som en familjetradition än  en fest för Jesus födelse. Kristendomens fotavtryck finns där utan tvekan. Men jag undrar hur många som firar jul just därför? Advent ankomst. Idag är det andra advent. Känner ni att ni förbereder er inför Jesus ankomst? Nä. Inte direkt va..

Julen är en ljuspunkt i den mörka vintern. En tid för eftertanke och tid för att rå om varandra. Dem vi håller av mest. En tid för att unna oss lite av den annars så frånvarande kvalitetstiden. Med risk för att låta skittöntig.. Men julen är kärlek för mig. Visst kan man träffas som familj och rå om varandra ÄNDÅ. Utan att det är jul. Men ärligt. Hur många gör det? Det är praktiskt med julen. 

Allt som hör till julen, ljus, gran, pepparkakor och julklappar. Det är sånt där extra plus i kanten som sätter guldkanten på den deppiga vintern. Det får inte gå till överdrift. Vi får inte konsumera på bekostnad av vad julen EGENTLIGEN handlar om. De här sakerna är bara grädden på moset. Och på något sätt är ju julen barnens högtid. Det är fantastiskt hur december månad kan vara något så magiskt för ett barn. Vi behöver alla lite magi i vårt liv. Ta inte död på det. Att jag själv är barnslig förtjust i överraskningar får väl vara min anledning till att jag är en sucker för julklapparna. Jag älskar framförallt att GE. Och då gäller inte alls ju dyrare desto bättre. Det ska vara personligt. Jag ser det lite som en sport att hitta personliga presenter till dem jag älskar. Här finns det ju många motargument. Men så länge man har råd? Jag bestämmer ju över mina pengar. Men presenter kan man ju ge ändå. Ja, men hur många gör det då? Det är som alla hjärtans dag-motståndarna. Kärlek är inte presenter! En ros kan du få ändå! Jag håller med. Men jag kan ändå tycka att det är trevligt med ett romantisk inslag i vardagens ekorrhjul. Det är praktiskt med en dag då vi garanterar romantiken. Jag står för det. Jag skulle kunna leva länge på en ros. Cheesy or not. Och om den där rosen kom ändå, fine! Men gör den det? 

Men allt slöseri på pengar då? Är det inte äckligt? När det finns de som inte har råd till mat för dagen. Ska vi lägga våra pengar på onödiga julklappar då och gynna vårt konsumtionssamhälle? Ja! Det ena behöver inte utesluta det andra. Julen är som sagt en tid för eftertanke och människor blir ofta mer givmilda. Är inte det konstigt? Trots att vi konsumerar. Men det här handlar ju inte bara om julen. Hur fördelar vi våra pengar resten av året? Hur mycket pengar spenderar vi på resor till Thailand? Cigaretter? Hur mycket pengar slösar vi inte på bensin när vi kan cykla istället? Hur mycket pengar bränner vi på EN krogrunda? Fredagsmyset? Säg mig att du spenderar dina pengar på endast nyttiga helgonförklarade saker och jag ger dig rätt att gnälla över julklappshandeln. 

Man kan inte hjälpa allt och alla. Men att på något sätt bidra? Det tycker jag är varje människas skyldighet. Jag skänker alltid pengar till Cancerfonden. Varje år. För det är ett hål att fylla som blivit viktigt för MIG. 

Jag förstår till viss del de som inte alls får samma känsla i kroppen när julen närmar sig. De som önskar att julen inte alls existerade på samma sätt som den gör för många. Även om jag själv inte känt det.  Jag är evigt tacksam för att växt upp i en Svensson-familj där mina barndomsjular varit som hämtade ur sagans värld. Vita, varma och glittrande. En strumpa och gröt är sällan så magiskt som vid jul. 

Men om man har rötterna i en trasig eller i alla fall kantstött barndom och familj? Om julen aldrig varit ett glädjeämne i ens barndom? Om det har handlat om bråk, fylla och misshandel? Jag förstår. Jag klandrar inte er. Men om ni blir vuxna och får egna barn så hoppas jag att ni för era barns skull har styrkan att bygga upp en värme kring julen. F.ö.r  e.r.a  b.a.r.n.s  s.k.u.l.l. 

Jag skulle önska ALLA barn en magisk jul. Alla barn som nu är vuxna. Alla barn som nu är barn. Alla barn som kommer bli. Av hela mitt hjärta önskar jag er december och magi. 

Postat av: Reggi

jag brukar att tycka om julen, men i år blir jag bara stressad av att tänka på den. Sitter och göra examensarbeta just nu och kommer behöva göra det i mellan dagarna.

2013-12-08 @ 18:26:54
URL: http://reggi.blogg.se
Postat av: Hedda

Läste det här och tänkte direkt på dig! Kan vara lite läraruppmuntring nu i juletider!:) http://ingelanetz.wordpress.com/2013/12/13/karleksforklaring-till-den-svenska-skolan/

2013-12-16 @ 00:12:08

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: