Åker barnen säkert?

 Att barn ska sitta i bilbarnstol är väl en självklarhet? Men hur länge? Hos Transportstyrelsen kan man läsa att läkare och forskare uppmanar att barn använder bilkudde upp till 10-12 års ålder. Alla barn i Sverige som är under 135 cm ska använda särskild skyddsanordning i bilen. De får inte åka i bil annat än där sådan möjlighet finns. Det finns undantag för tillfälliga transportsträckor men då får de inte sitta i framsätet. Allt detta för barnets säkerhet. Och ansvaret är de vuxnas.


Varje år skadas och dör barn pga att skyddsanordning eller bilbälte inte använts på rätt sätt. En simpel insats kan rädda liv. En krock i 50 km i timmen kan jämföras med ett fall på 10 meter.


Jag TROR att barn generellt slutar med bilbarnstol alldeles för tidigt. Och då är det inte barnets initiativ.


En annan sak som jag tror att vi är allt för dåliga att reflektera över är lösa föremål i bilen. En mobiltelefon som väger 150g kan förvandlas till en livsfarlig projektil på 13 kg vid 70 km/h.

Jag anser att jag och sambon varit tänkt en del på detta och packat bilen noga när vi åkt iväg på semester med bilen fullastad. Vi har varit duktiga på att använda spännremmar och dylikt. Men att något så litet som en mobiltelefon faktiskt kan vara en fara har inte slagit mig.. ?


Det är tur att det finns företag som engagerar sig för att sprida livsviktig fakta. Ibland kanske vi VET men blir lite lama på något sätt. Det är lätt att tänka "det drabbar inte oss". Då är det bra med en liten reminder.


Babyland kan man köpa bilbarnstolar från välkända märken. Beställer man över webben så kan jag tala om för er att det alltid är fraktfritt. Sånt tilltalar mig! En bilbarnstol väger ju lite..

 Postat av: Anna

Hej!
Mycket bra skrivet:) Jag håller med dig att detta är viktiga frågor, och att det borde pratas mer om detta!
Jag har nyligen varit med om en olycka, där alla klarade sig bra då det användes bilbälte i alla bilar, var tre bilar inblandade och 7 personer inblandade. Vi hade en Saab 9,3, en vanlig ingen kombi, och när vi öppnade bagageluckan för att tömma bilen såg man hur alla saker farit runt, även de som varit fastspänt! Denna krock skedde på E20, vi höll drygt 100km/h och blev påkörda bakifrån!
Där märker man hur viktigt det är med bälte och att tänka på säkerheten innan man åker!

//Anna

2013-11-27 @ 21:06:51

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: