En sågning - skolmaten!

Dom där kinderna.. 

Ni vet känslan när man vaknar 7.50 och börjar jobbet (senast) 8.10? Den känslan fick bli starten på min dag. Jag fick sticka en knäckemacka i små barnhänder on the go och sedan rafsa åt mig närmaste klädesplagg som jag kunde hitta. Från golvet förstås! 

Arbetsdagen flöt på bra. Samtal med lärare och pedagoger från olika skolor och förskolor om hur man möter inåtvända VS utåtagerande barn. Väldigt givande samtal och jag gick hem nöjd och fylld med nyttiga reflektioner. Kom hem sent. Ställer mig ändå och lagar god maträtt - från grunden - till fyra hungriga ungar. En äter med god aptit. Tre av dom ratar maträtten. De vill inte ens smaka. Jag tvingar aldrig någon att äta något man inte tycker om. Men alltid smaka. Där har ni min food policy. Det klickar i mig. Jag blir fruktansvärt provocerad. Tankarna tar mig till 11.10 en vardag. Skollunchen. Om barnen bara visste vad som serveras till lunch i skolan varje dag? Jag tänker tyst för mig själv att kan ni äta skolmaten så kan ni gott äta det här! Det är en skrämmande tanke. 

I skolan serveras mat som åkt jord runt. Att ju färggladare mat desto nyttigare skulle vara något slags praktiskt mått? Det finns inte. Att möjligheten till en fulländad tallriksmodell varje dag skulle vara en självklarhet? Nope. Att grönsaksutbudet består av burkchampinjoner, burkmajs och burkananas? Inte sällan. Det finns skolor och förskolor där BRA mat som är lagad fån grunden serveras. Det vet jag. Men det tycks mer sällsynt än vanlig. Tyvärr. Det är skam och sorg. 

Jag börjar tänka på det som skrevs mycket om i media för något år (?) sedan. Två barn vars föräldrar sökte för specialkost i skolan. Barnen skulle ha svensk mat. Och det fick dom. Sinnes! HUR kan det vara ett undantag? 

Jag blir förbannad. 

Att skolan serverar thailändsk (säkert!) kyckling till lunch och sedan ska jag som lärare stå i klassrummet timmen därpå och förhålla mig till mitt uppdrag att förmedla vikten av hållbar utveckling? Det rimmar jävligt illa.

In med engagerade utbildade kockar i skolvärlden tack. Och in med lite mer pengar tack! 


Postat av: michaela- mamma till tre 💗

så jäkla sant! det rimmar illa och jag hoppas innerligt på en förändring!

2013-11-29 @ 09:34:49
URL: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Postat av: Anna

Håller med!!
På T's skola är maten så fruktansvärd!! På riktigt... Har själv jobbat i köket där och mår dåligt över att veta vad hon "tvingas" äta varje dag! Och när dom väl får god mat så är maten begränsad! Alltså EN portion per barn.. Sinnes!!! Tex om det serveras tacos dom är elevens val av mat så får dom bara äta en tacos.. Då kanske man bör ta bort elevens val av mat om dom iaf inte har råd att servera så barnen blir mätta!? Och VEM Skolan hon går på är ju eskilstunas bästa sägs de! Och ja håller med dock inte ang maten :/
När min vän jobbade på förskola så var det nästan varje dag som maten inte räckte till! Köttfärsrutorna tog slut och vissa fick äta sig mätta på potatis och sås!
Blir så jävla förbannad rent ut sagt!!

2013-12-02 @ 10:33:03

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: