Boosta läxstunden!

 
 
LÄXOR! Det ska man ju ha! Eller? Detta kan diskuteras fram och tillbaka i all oändlighet. Läraren i mig tycker att man ska vara väldigt försiktig med läxor - man ska ha syftet med läxan helt klart för sig och inte bara göra det för att "det ska vara så". Fördelar med läxa är självklart extra träning. Det kan också vara ett trevligt sätt att låta föräldrar få ta del av barnens skola och faktiskt vardag. Ett sätt att göra föräldrar mer delaktiga. Läxor kan också vara en fördel när det kommer till att få ut mesta och bästa (!) möjliga av skoltiden - Eleverna kan förbereda sig inför lektionerna på hemmaplan. Men sen finns det alltid dom barnen som inte har något stöd hemma, som kanske har föräldrar som vill men inte kan hjälpa. De kanske inte själva kan språket. Då blir det svårt. Och framförallt blir det helt fel för det barnet som gång på gång behöver misslyckas. Den uteblivna läxan blir ett kvitto på allt som barnet inte kan. Och vad gör det med självförtroendet?
 
Vilja fick sin första läsläxa igår. Hon kastade sig över läxan direkt när hon kom hem. Vilken lycka! Fantastiskt. De här små behöver läsa. Ofta! Vincent har jag däremot alltid fått kämpa med. Han tycker det finns så. Mycket annat skoj än att göra läxan. Jag har försökt att inte driva på för mycket, det får inte bli en kamp. Om man kan tycker jag att man ska FÖRSÖKA göra läxstunden till något positivt. Det är ändå en form av kvalitetstid med ditt barn. Jag vet att livet stressar ihop sig ibland och jag har själv varit sådär virrig mamma som sprungit runt och tvättat, diskat och förberett morgondagens fruktboxar medan Vincent suttit vid köksbordet och gjort läxan. Ingen är perfekt. Inte ens en lärarmamma! Jag har självklart hjälpt honom. Men ändå, det är inte att vara närvarande. När jag reflekterar såhär i efterhand så tänker jag att jag säkerligen har bidragit till att Vincent inte föredrar läxstunderna. 
 
Men vi försöker ändra på oss nu. Inget är försent.
 
Med små enkla medel kan man göra läxstunden riktigt mysig:
- var närvarande
- tänd ljus 
- ha lugn musik i bakgrunden 
- se till att miljön omkring är lugn och avskalad från allt för mång intryck 
- ta små mikropauser med lite massage eller en frukt när arbetet blir för tungt
- frisk luft är ett måste om hjärnan ska vara på topp (har ni testat att göra läxan utomhus?) 
- vägled och stötta ditt barn i arbetet men var inte ett facit
- gör inte läxan sista dagen, då finns det ingen marginal om man kör fast
- repetera läxan små portioner varje dag. Hjärnan glömmer. "Repetition är kunskapens moder" (fick vi lära på högskolan!)
- njut av stunden ihop med ditt barn 
 
Ett annat bra tips är det gamla hederliga bokpappret (som jag inte ens visste att det fortfarande fanns att få tag på). Vincent, vår lilla "läxsuckare" har pimpat sin läsebok själv. Nu kommer det kännas liite roligare att plocka fram läxan ur ryggsäcken. "Jag är SÅ glad för min bok!" fick jag höra idag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: