Olika sätt att lära!

Hör och häpna: jag har startat en blogg för min klass! Surprise surprise..  ;) där försöker vi alla fall att bygga upp ett gemensamt krypin. Jag lägger ut läxor och annat nyttigt. Bland annat så har vi pratat en del om det här med att vi alla är olika och därför lär vi också på olika sätt - olika lärstilar. Jag tycker att den här texten som jag har skrivit är väl värd att publicera även på den här bloggen. Jag vet att många av er läsare är föräldrar, en del kanske själva är studenter? Hur som helst är en liten lärstilsboost alltid på sin plats :) 

Alla är vi olika och lär därför också olika. En del kanske lär med öronen (auditivt) och måste höra det som ska läras medan andra kanske lär med ögonen (visuellt) och måste se det som ska läras. En annan kanske lär bäst med kroppen (taktilt/kinestetiskt) och den måste göra för att lära. 

Men det är inte alltid lätt att lära på bästa sätt. Man kanske behöver olika sätt att lära vid olika tider på dygnet eller i olika situationer. 
 
Vad gör vi med kunskapen? 
 
När vi lär oss något nytt kan det vara bra att hjälpa hjärnan lite med att komma ihåg. En kort sammanfattning är till stor hjälp. Sin sammanfattning kan man göra på olika sätt. Den behöver inte bestå av bara text. Man kan spara ljudklipp, korta filmer, stödord eller rita bilder. Kommer ni ihåg när jag visade er dom vackra tankekartorna (mindmap)? De var fulla med färg, bilder och ord. En tankekarta kan vara bra för spara sina tankar på ett överskådligt sätt - en karta över tankarna helt enkelt.
 
En bra och viktig regel för att lära sig något är att repetera! Hjärnan måste påminnas flera gånger.
 
 
 
 
TIPS
 
Det finns ett videoklipp som handlar om Studieteknik - hur man lär. De första 6 minuterna är värda att se.
http://m.youtube.com/watch?feature=related&v=dxkkqEL10f4
 
På UR finns mer material om studieteknik:
http://www.ur.se/Produkter?q=Studieteknik
 
Och här finns en bra sida med mycket information om hur vi lär på olika sätt:
http://www.studieteknik.info/default.asp?url=http%3A//www.studieteknik.info/rwdx/cache/maa-bra_858.asp
 
 
En tankekarta kan bli ett riktigt konstverk - häftigt! (Bild lånad från: http://www.edudemic.com/2012/10/education-mind-maps/)
 
 
 
 
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: